Obiecte Zburatoare

Cuprins

  1. Procedeul de construire, functionare si deplasare in atmosfera si in cosmos, - a farfuriilor zburatoare
    1. Introducere
    2. Dezavantajele solutiilor existente
    3. Putina istorie (privind stadiul foarte anterior al tehnicii)
    4. Elemente de noutate
    5. Avantaje
    6. Descrierea inventiei (cu exemplu de realizare)
    7. Modul de functionare la pornire si decolare
  2. Procdeul de construire, functionare si deplasare a unui mijloc de transport - universal - de forma sferica - cu geometrie variabila
    1. Introducere
    2. Dezavantajele inventiei de baza
    3. Putina istorie
    4. Elemente de noutate
    5. Avantaje
    6. Descrierea inventiei (cu exemplu de realizare)
    7. Modul de functionare

6. DESCRIEREA INVENTIEI

Se dă în continuare, un exemplu de realizare a invenţiei, în legătură si cu fig. 1 si 2 care reprezintă;

-      fig. 1, - schema cinematică - secţiune in plan vertical a unei farfurii zburătoare

-      fig. 2, - reprez. grafică echivalentă a principalelor forţe – conform invenţiei, în patru faze succesive.

precum si un exemplu privind modul de funcţionare la pornire si decolare.

      O farfurie zburătoare conform procedeului de construire, funcţionare si deplasare a prezentei invenţii este compusă din trei parţi discoidale principale interdependente funcţional, respectiv ansamblul principal central ne rotitor, un ansamblu superior rotitor si un ansamblu inferior ce se roteşte în sens contrar ansamblului superior, având fiecare aceiaşi axă comună de simetrie verticală (z-z) respectiv câte un centru instantaneu de rotaţie relativ si cate un centru de greutate situat pe aceiaşi axă de simetrie verticală (z-z) aşa după cum este reprezentată în schema cinematică a întregului ansamblu din figura (1) si anume;

-      Ansamblul principal discoidal central din mijloc - sau domul central - compus dintr-o platformă centrală circulară (1) a carei viteză de rotaţie în jurul axei comune de simetrie verticală (z-z) este aproape întotdeauna zero sau aproape de zero. Pe această platformă si solitară cu aceasta aflându-se întotdeauna cabina de comandă [habitaclu] (2) si fiinţele vii, suportii de decolare -aterizare (3), la extremitati si diametral opus cate o cameră de ardere - reactiva ce pot funcţiona în regim de ardere la presiune constantă, de statoreactor sau motor rachetă, respectiv în partea stângă (4) si în partea dreaptă (5), cu excepţia mărfurilor, combustibilului si o parte a sistemului de propulsie folosit ce sunt amplasate pe celelalte două ansamble principale rotitoare de care sunt fixate discurile compacte rotitoare (6) si (7) unde sunt fixate radial si se interpatrund frontal si succesiv paletele (8) si (9)) ale unui compresor centrifugal unic radial în trepte cu dublu efect si cu aceiaşi axa de simetrie (z-z) a întregului ansamblu, paletele de turbina (10) si respectiv (11). Echipamentele auxiliare si rezervele de oxigen lichid pentru deplasare în cosmos etc. sunt amplasate pe celelalte două ansamble discoidale ca platforme rotitoare, respectiv superioară (12) si una inferioară (13).

      Cele două camere de ardere sunt fixate la extremitatile platformei circulare fixe (1) ce se continuă spre exterior prin intermediul grătarului profilat (15) si asigură fiecare (1/2) din forta de tracţiune în plan orizontal (Ft), gazele de ardere ale camerei (4) asigurând concomitent si antrenarea în mişcarea de rotaţie a platformei superioare (12) datorită lovirii paletelor de turbină amplasate la extremitati pe întreaga circumferinţă a discului platformei superioare (6) solitar cu platforma rotitoare superioară (12), deci (Vt=3,14.r.n./30)[metri/sec] unde (Vt) este viteza tangenţială - (r) este raza de amplasare a paletelor de turbină, iar - (n) este turaţia în (rot/min) a unei platforme rotitoare, iar gazele de ardere ce părăsesc camera de ardere la presiune constantă (5) asigurând si antrenarea discului platformei rotitoare inferioare (7) solitar cu platforma rotitoare inferioară (13). Compresorul central radial unic centrifugal în trepte cu un diametru mediu foarte mare, asigură rapoarte de comprimare si randamente net superioare, datorită ruperii (forfecării) aerului la circa 90 grade ce curge la viteze tangenţiale foarte mari cât si datorită paletelor interpătrunse intre două trepte de comprimare despărţite doar prin grătarul staţionar (15) cu orificiile (16) uniform distribuite si direcţionate radial sub un unghi optim în plan orizontal de circa 45 grade si profilate. Grătarul profilat circular staţionar (15) leagă constructiv înspre exterior, întreaga circumferinţa a platformei centrale fixe (1) si are aceiaşi axa de simetrie (z-z), comuna cu a întregului ansamblu.

-      Ansamblul superior discoidal, format din platforma rotitoare discoidală superioară (12),are acelaşi centru instantaneu de rotaţie relativ situat pe axa de simetrie verticală (z-z) a platformei centrale (1) si aproximativ acelaşi diametru exterior si cu posibilitatea rotirii in jurul axei de simetrie verticale (z-z) si comune celor trei platforme ce alcătuiesc întregul ansamblu. De asemenea, mai are în componentă flanşa superioară (17) ce este compusă din mai multe perechi de sectoare de coroană circulară cu posibilitatea rotirii pe rulmenţii (18) amplasaţi înspre interior si fixării pe platforma rotitoare superioară (12) compusă tot din perechi de sectoare de coroană circulară. În partea interioară a flanşei superioare (17) se află flanşa fixă (19) sudată la interior de carcasa cilindrică (2) a habitaclului. Pe flanşa fixa (19) se poate roti prin alunecare discul compact (20) pe care sunt fixate în direcţie radială si cu grad de libertate radial amplificatoarele hidraulice de forţă si energie (21) ce are în componentă pistonul (22) cu axa de simetrie verticală si pistonul (23) cu axa de simetrie în plan orizontal si acţionat prin sprijinirea pe rulmenţii (24) ce au axa de simetrie verticală si rulează pe diametrul interior al flanşei statice fixe (19). Tot solidar cu platforma rotitoare superioară (12) este fixată carcasa exterioară superioară (25) în care sunt prevăzute orificii de admisie uniform distribuite (26) si orificii de evacuare - admisie uniform distribuite (27). În staţionare când platforma rotitoare superioară nu se roteşte, jocurile (a) din Fig. (1) sunt egale cu zero iar jocurile (b) sunt de asemenea egale cu zero.

-      Ansamblul discoidal inferior format din platforma rotitoare discoidală inferioară (13), care este identică ca descriere cu platforma discoidală superioară (18) cu diferenţa ca flanşa (18) este preluat constructiv de rulmenţii (29) amplasaţi de data aceasta la interiorul platformei rotitoare inferioare (13). Flanşa (30) este identică si fixă ca si flanşa (19) iar discul compact (31) este identic cu discul compact (20). De platforma rotitoare inferioară (13) este fixată solidar carcasa inferioară (32) ce se sprijină pe rulmenţii (33) similari cu rulmenţii (18). În partea de jos a cilindrului central [habitaclul] (2) se află trapa de acces (34) iar în partea de sus, hublourile (35). Din motive de stabilitate în plan orizontal, platforma rotitoare inferioară (13) va avea întotdeauna o greutate totală (în staţionare) mai mare [centrul total de greutate al întregului ansamblu funcţional trebuind sa se afle pentru menţinerea stabilitatii, întotdeauna sub centrul de greutate al platformei centrale (1)], iar sensul de rotaţie va fi întotdeauna în sens contrar sensului de rotaţie a acesteia fiind permanent controlată si corelată cu viteza de rotaţie a platformei rotitoare discoidale (12) prin dozarea controlată a forţelor de tracţiune dezvoltate de cele două camere de ardere (motoare reactive) amplasate fiecare diametral opus la extremitatile platformei centrale staţionare (1) menţinută astfel permanent fără o mişcare de rotaţie dar cu posibilitatea schimbării direcţiei de deplasare rectilinie si în plan orizontal a întregului ansamblu prin dozarea corespunzătoare a combustibilului respectiv a forţelor de tracţiune diametral opuse si de acelaşi sens realizându-se posibilitatea frânarii întregului ansamblu prin rotirea controlată a platformei staţionare (1) [care nu se roteşte în raport cu celelalte platforme (12) respectiv (13)] la un unghi de (180) grade fată de direcţia de mers iniţială. Stabilitatea platformei fixe (1) împotriva rotaţiei necontrolate fiind asigurata constructiv, datorită dozării controlate a forţelor de tracţiune în plan orizontal si diametral opuse ce acţionează la extremităţile platformei (1) obţinute de la camerele de ardere (4) respectiv (5) deci la distante mari fată de axa de rotaţie (z-z), cuplurile de rotaţie rezultante, - anulându-se reciproc.

      Pentru calculul principalelor forte ce acţionează simultan si determină împreună obţinerea performantelor si a avantajelor conform invenţiei, pentru întregul ansamblu funcţional reprezentat prin schema cinematică din fig.(1) si descris prin exemplu de mai sus, prin reprezentarea grafică a schemei cinematice echivalente - a principalelor forte redată în fig. (2), in situatiile a, b, c si d, rezultând;

      În fig. (2) litera (a), este prezentată situaţia echivalentă când întregul ansamblu staţionează,- fiind în stare de repaos la sol.

      Din compunerea vectorială a forţelor din plan vertical rezultă; (Grot) + (Gst)=(Gtot) respectiv, pe cale analitică rezultă; Gst = 2 f1.cos(b/2)

      În fig. (2) litera (b) este reprezentată situaţia intermediară după începerea rotirii unei platforme rotitoare până la atingerea turaţiei minime (n.min)>(0)

      Din compunerea vectorială a forţelor rezultă: (Rrot)=(Fc)+(Grot) sau analitic; tg (a) =(Fc/Grot)=(Vt)2 /r.g [deoarece, Fc=m.(Vt)2/r si (G)=(m.g)] une : (Vt) este viteza tangenţială a segmentelor de coroană circulară aflate în mişcare de rotaţie, (r) este raza medie de rotaţie a centrelor de greutate a segmentelor de coroană circulară, (Fc) este forta centrifugă, (Grot) este greutatea segmentelor rotitoare, dar cunoscând că atunci când unghiul(a)=0 si tg(a)=(0), deci; (Fc)=(Grot), iar (Vt)2=(r.g) dar cum contructiv, (Grot)>(Gst) rezultă că în prima faza la punerea în mişcare a celor doua platforme rotitoare si înainte de atingerea turaţiei minime, deci când (n<nmin), unghiul b=180o, deja greutatea platformei staţionare (Gst)=(0) deoarece cos(b/2) =(0), datorita preluării acţiunii acesteia de forţele centrifuge.

      Pentru calcularea turaţiei minime (nmin) când forţele centrifuge înving în totalitate acţiunea greutatii totale (Gtot) a întregului ansamblu, cunoaştem ca viteza tangenţiala (Vt) mai poate fi calculată in funcţie de turaţia (n) si cu ajutorul relaţiei; (Vt)=(r.w) unde (w), este viteza unghiulară, sau (Vt)=(p.n.r./30)[metri/sec] unde turaţia (n) este în [rot/min]. Egalând cele două relaţii a vitezelor tangenţiale atunci când; tg(a)=(0) si cos(b/2)=(0) deci când forţele centrifuge înving acţiunea tuturor greutatilor de pe verticală (z-z) si le aduc în plan orizontal, avem posibilitatea determinării turaţiei minime din relaţia matematică; (p.n.r/30)2=r.g .

      Din aceste relaţii se poate constanta foarte uşor că turaţia minimă necesară anulării efectului gravitaţiei nu depinde de greutatile ce compun ansamblul funcţional ce poate fi realizat prin procedeul de construire si funcţionare ce face obiectul prezentei invenţii.

      Altfel spus, într-un sistem aflat în rotaţie în plan orizontal, masa unui corp(m)=(G/acp), dar cum acceleraţia centripetă (acp) poate atinge valori foarte mari, rezultă că si masa (m) a sistemului aflat în echilibru prin forte centrifuge diametral opuse si egale, raportat la câmpul gravitaţional terestru, va capata valori din ce în ce mai mici odată cu creşterea turaţiilor, - tinzând către zero.

      Cum sistemul aflat în rotaţie dispune concomitent si de o propulsie proprie reactivă (Ft) în plan orizontal, nu este greu de calculat conform relaţiei (Ft)=(m).(a), unde (a) este acceleraţia liniară pe orizontală, ce valori poate căpăta acceleraţia (a) când cunoaştem că sistemul dispune de propulsia originală ce asigură concomitent si forte de tracţiune pe pe orizontală de valori foarte mari, iar masa (m) din sistem, - tinde către zero.

      Astfel, în baza acestor considerente, se poate spune că distantele [(S) = (V2/2.a)] interplanetare atunci când vitezele de deplasare (V) si acceleraţiile (a) pot atinge pe baza acestui procedeu de propulsie valori foarte mari, acestea încep sa ni se pară mult <mai pământene> ţinând cont si de faptul că tot concomitent, sistemul mai dispune si de o forţă suplimentară (Ftsupl). Datorită propulsiei suplimentare inerţiale în zig-zag, suprapuse, vitezele succesiv crescătoare obţinute sunt independente si ne condiţionate de vitezele limitate de curgere a agentului termic printr-un ajutaj reactiv, fapt ce pe mine personal nu mă mai miră de ce din când în când apar ştiri despre vizite extraterestre, deoarece respectând legile din fizica cunoscută, acest lucru devine posibil ca in viitorul destul de apropiat să fim si noi la rândul nostru luaţi drept extraterestri, - de către alte civilizaţii posibil existente în univers.

7. MODUL DE FUNCTIONARE LA PORNIRE SI DECOLARE

      Pornirea, respectiv aprinderea în cele două camere de ardere reactive la presiune constantă se realizează prin antrenarea în sensuri contrare a celor două platforme rotitoare (12) respectiv (13) de către o sursă motoare auxiliară ce poate fi mecanică sau electrică. După atingerea succesivă a turaţiilor minime (nmin) se măreşte progresiv sub control din habitaclu presiunea în cele două circuite hidraulice înseriate si integrate de pe platformele (12) si (13), care până atunci se sprijineau pe discurile compacte inelare (6), respectiv (7), fapt ce conduce la apariţia si creşterea tot progresivă si controlată a forţelor centrifuge generate de toate sectoarele de coroane circulare ce alcătuiesc cele două platforme rotitoare (12) si (13) si concomitent si la reducerea progresiva până la anulare a influentei gravitaţiei. Aceste fenomene, corelate si cu fenomenul scăderii presiunii specifice uniform distribuite de pe suprafaţa utilă a carcasei superioare (25) si corelat si cu cele două forte de tracţiune de acelaşi sens si diametral opuse generate de cele două camere de ardere reactive (4), respectiv (5), - determină împreună desprinderea de la sol de la punct fix.

      Manevrele în stânga si în dreapta direcţiei de deplasare se realizează aşa cum am mai menţionat, prin controlul puterii respectiv prin dozarea celor două forte de tracţiune, egale, diametral opuse si de acelaşi sens, generate de camerele de ardere reactive (4) respectiv (5), prin dozaj si sub control permanent din habitaclu, respectiv mărirea sau micşorarea a uneia dintre ele având drept consecinţă schimbarea direcţiei de zbor spre stânga sau spre dreapta.

      Manevrele pe verticală în sus si în jos fată de direcţia de zbor, se realizează de asemenea foarte uşor fie prin poziţionarea corespunzătoare a centrului de greutate a platformei fixe (1), fie prin rotirea axei orizontale (x-x) la un unghi până la (90) de grade, axa ce trece prin centrul de greutate al celor două camere de ardere (4) respectiv (5), manevra ce se poate realiza cu ajutorul unor deflectoare ce schimbă după dorinţă direcţia de curgere a gazelor de ardere ce parasesc cu mare viteză ajutajele (efuzoarele) celor două camere de ardere (4) respectiv (5), după care, actionandu-se identic ca la manevrarea stânga-dreapta se realizează urcarea sau coborârea rapidă a întregului ansamblu prin acest procedeu, procedeu ce poate fi suprapus concomitent cu procedeul de deplasare inerţială în zig-zag descris anterior care ambele suprapuse si îmbinate armonios conduc la obţinerea unor performante excepţionale foarte greu de egalat, - dar nu imposibil.

      In timpul zborului pe traiectorie, apare o tendinţă de rotire ne controlată a axei orizontale (x-x) din plan orizontal datorită unui cuplu generat de camerele de ardere reactive (4) respectiv (5) [ce determină concomitent si rotirea platformelor rotitoare (12) respectiv (13)] direcţia gazelor de ardere fiind orientate prin deflectoare sub un unghi mic, variabil în jos către paletele (11) de turbină, respectiv ale camerei de ardere (5) si în sus către paletele de turbină (10). Această tendinţă însă este contracarată atât prin poziţionarea corespunzătoare a celor două deflectoare aflate la ieşire a gazelor din cele două camere de ardere, cat si datorită efectului giroscopic mare datorat rotirii celor două platforme rotitoare (12) respectiv (13), a inerţiei si stabilitatii datorată deplasării rectilinii si a stabilirii corespunzătoare a centrului de greutate a platformei centrale fixe (1 ) încă de la proiectare precum si a multiplelor posibilitati si obtiuni de manevrare rapidă,- printr-un calculator de bord.

      Calculul parametrilor de zbor în cazul deplasării inerţiale în zig-zag, are la bază folosirea energiilor cinetice (Ec) acumulate în rotaţia celor două ansamble discoidale rotitoare, eliberarea acestor energii conservate si transformarea lor într-un lucru mecanic util, respectiv într-o forţă suplimentară de tracţiune în plan orizontal, fiind posibilă prin deplasarea instantaneu forţată si succesiv a centrelor instantanee de rotaţie aflate pe axa (z-z) pe o alta axa de rotaţie paralelă (z1-z1) ce trece succesiv prin punctele de cuplare a saboţilor (S1) respectiv (S2) ce pot fi actionati alternativ pe măsura acumulării progresive de energie cinetică (Ec) care creste proporţional cu creşterea turaţiilor celor două platforme rotitoare , astfel prin cuplarea succesivă si momentană a saboţilor, ia naştere un mare dezechilibru de mase aflate in rotaţie (peste turaţia nmin) având drept rezultat practic o aruncare tangenţială succesivă a întregului ansamblu înspre înainte, deoarece turaţiile succesive ale unei platforme rotitoare tinzând brusc către zero si energia cinetică conservată în aceste platforme rotitoare tinde sa fie eliberată tot brusc (instantaneu) prin transformarea tot instantaneu sub forma de lucru mecanic util (Lu)=(Ftsupl).(d), respectiv într-o forţă de tracţiune suplimentară (Ftsupl) pe o distantă (d) reprezentând distanta parcursă într-un singur zig-zag, (conform principiului, conservării, - nimic nu se pierde, - nimic nu se câştigă, - ci totul se transformă) valoarea energiei cinetice eliberate si transformată într-un lucru mecanic util, fiind proporţională cu <căderea> de turaţie în intervalul de timp necesar parcurgerii distantei (d), această forţă de tracţiune suplimentară ce conduce la creşterea suplimentară succesivă a vitezei medii de deplasare a întregului ansamblu într-un plan perpendicular pe axa de rotaţie (z-z) poate fi calculată prin aplicarea teoremei lui Steiner din Fizica pe axele (z1-z1) respectiv în centrul sabotului (S1) pentru ansamblul rotitor superior, si centrul sabotului (S2) pentru ansamblul rotitor inferior conform relaţiei: I1=(I)+(M.d2) unde (I) reprezintă momentul cinetic al ansamblului discoidal rotitor superior fată de centrul sau de rotaţie relativ, situat pe axa de simetrie comună (z-z), (I1) reprezintă momentul cinetic al ansamblului rotitor superior, fată de un centru de rotaţie relativ situat pe axa verticală (z1-z1) aflată la distanta (d) fată de axa de simetrie verticală (z-z) iar din tabele cunoaştem că spre exemplu pentru un inel cilindric I=1/2M.(R2+r2) unde (R) este raza exterioară iar (r) este raza interioară a inelului cilindric, iar (M) este masa unui ansamblu rotitor.

      Similar se poate calcula valorile pentru cazul cuplării sabotului simetric (S2) si tot similar, cunoscând toate aceste valori se poate folosi Teorema lui Steiner si pentru calculul energiilor cinetice cu ajutorul relaţiei; Ec=1/2.I1.(w)2 -deci pentru axa de rotaţie (z1-z1) va rezulta; Ec1=1/2(I+M.d2).(w)2 unde (w) este viteza unghiulară.

      Aplicând succesiv această teoremă si cunoscând o anumită viteză iniţială medie de deplasare a întregului ansamblu, traiectoria rezultantă fiind axa de simetrie a <paşilor> (zig-zag-urilor) si admiţând forte simetrice si egale valoric aplicate asupra saboţilor (S1) si succesiv (S2), se poate determina câştigul de viteză în unitatea de timp pentru spaţiul egal cu pasul unui zig-zag, respectiv pot fi calculaţi la proiectare parametrii de bază în vederea dimensionării corespunzătoare deoarece; D(Ec)=(LM)=[(Ftsupl).(d)] dar, bineânteles ţinând cont de fiecare dată si de inerţia si influenta platformei staţionare (1).

Bucureşti, 15 febr 2000 AUTOR, ing. Nica Grigore

      Obs.

      Atât descrierea cât si cele câteva elemente de noutate prezentate au un caracter foarte general. Atât forma exterioară cât si particularitatile specifice în detaliu pentru realizarea în practică, au un caracter confidenţial si vor fi puse numai la dispoziţia unor potenţiali investitori, în baza unor înţelegeri contractuale specifice din toate punctele de vedere, contracte ce vor putea fi încheiate cu firma s.c. DIESEL SERVICE s.r.l., care a fost mandatată să mă reprezinte si a cărei Administrator sunt.